Ercan KANDEMİR
Çepni Boyu Derneği Genel Başkanı
Her şey Facebook’da Çepniler sayfası ile başladı. Daha öncesi yoktu…
Çepni Boyu tarihi, kültürü, yerleşim yerleri ile alakalı çokça bilgilendirmeler, yayınlar, tartışmalar yaptık. Ancak Çepni Boyu Birliği ile alakalı fazlaca münazara yapmadık. Bu meselenin temellendirilmesi gerekiyor. O sebeple bu yazıyı kaleme alıyorum.
Çepni Boyu çalışmaları Karadeniz’de, Karadenizli gençlerle üniversite sıralarında başladı. Şuanda asker olan arkadaşlarımız ile birlikte Ömer KARAGÖZ, Ercan BAYRAM, Gökberk ÇETİNKAYA gibi arkadaşlarla 2012 yılından itibaren Çepniler sayfasını güçlendirdik. Bundan önce Çepni Boyu Birliği ile alakalı herhangi bir çalışma bulunmuyordu. Çepni Boyu ile alakalı kapsamlı bir iletişim, birlikleşme, tanıtım v.b çalışmaları bulunmuyordu.
Bu sayfada binlerce çalışma, tarih, yerleşim yeri paylaşımları, aile-soy bilgilendirme çalışmaları yer alıyor. Burası Çepnilerin yüzyıllar aradan sonra ilk kez tekrar dirilişe geçtiği bir mecra oldu.
Boyumuz ile alakalı tüm çalışmalarımızı, araştırma kitabı yazanların ürettiği bilgileri burada yayınladık. Zamanla ülkemizin dört bir yanından Çepnilerle binlerce kişilik aile olduk.
Ülkenin dört bir yanından Çepniler bu sayfa sayesinde birbiriyle iletişim kurmaya başladı. Yüzlerce yıl önce parçalanmış aileler, sülaleler tekrar akrabalarını bulmanın heyecanını bizimle yaşadı.
Milyonlarca Çepni’ye kökenini, nereden geldiğini hatta diğer Türk boylarından soydaşlarımıza kökenlerini öğrettik.
Çepnilik bilincinin yükselmesi sayesinde onlarca kitap ve çalışma daha yapılmaya başlandı.
Karadeniz’de Türk düşmanlarınca uygulanmaya çalışılan Yunanlaştırma, Rumlaştırma politikalarını, asimilasyon çalışmalarını yer ile yeksan ettik. Türk devleti bizi, emeklerimizi görmedi belki ama Yunanistan, İngiltere gibi devletlerin bölgelerimiz üzerinde yaptığı, Türk Milleti’nin zararına yaptığı çalışmaları ve milyonlarca dolarlık harcamaları çöp ettik.
Alevi Çepni boydaşlarımız üzerinde yapılan komünist etki ajanlıkları yer ile yeksan edildi. Onların soyumuz ve ailemiz ile olan bağı güçlendirildi. Belki de bizler sayesinde devletine olan güvenleri kat be kat arttı.
Karadeniz’de pek çok insanımız Laz olduğunu söylediği dönemler yaşanırken yaptığımız çalışmalar neticesinde Çepnilik bilinci milyonlarca insanımıza aşılandı.
Çepni Boyu Birliği fikri ilke kez tarafımca dillendirildi. 2019 yılına kadar birliğin sosyolojik temellerini oluşturduk. Birliğe ihtiyacın hasıl olduğunu ortaya çıkarttık.
Ülkenin dört bir yanından Çepni topluluklarının, önderlerinin katılımıyla Giresun Espiye’de olduğu gibi toplantılar düzenledik. Dernekleşmeyi başlattık.
Tarihte ilk kez Çepni Boyu Birliği kapsamında dernekler tarafımızca kuruldu. Bizim yanımızdan ayrılan veya bizim dışımızda da Çepni dernekleri kuruldu. Ülkeyi çepeçevre saran bu gücü gören pek çok insan kendini Çepni Boyu çalışmalarının içinde buldu.
Günümüzde 20121 yılında ilk kez başlattığımız çalışmalarımızın çatı derneği olarak Çepni Boyu Derneği’miz varlığını sürdürmekte.
Batı Anadolu’da Çepniler için hareket eden dernek bulunmuyordu ve Çepniler örgütsüz bir durumdaydı. Yıllar süren çabamızla İzmir, Balıkesir ve civarındaki boydaşlarımızı hareketlendirdik. Buralarda ilk kez Çepni derneklerini kurduk ve onların örgütlenmesini başlattık.
Van’da ve İran’da yaşayan Küresünni Çepni ailesini Çepni kamuoyuna tanıtıp Anadolu’daki çalışmalarla bağlarını sağladık. Bizimle ve bizim dışımızda da bu ilişki ağı ve çalışmaları devam ediyor. Özellikle 600 bin dolayında nüfusla İran’da yaşayan Çepniler ile ilgili çalışmaları yürütmeye devam ediyorum.
Dernekleşme sürecine gelinceye kadar tüm çalışmalar şuanda Ercan BAYRAM’ın yönetmeye devam ettiği, Facebook’ta yer alan Çepniler sayfası üzerinden vücut buldu.
Sosyal medyanın gücü ve gerçekçiliği bu alanı etkilemeye devam ediyor. Benim sahibi olduğum ÇEPNİ BOYU ve instagram’da yer alan cepniboyuu sayfaları ile çalışmalarımıza devam ediyoruz.